logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes285
mod_vvisit_counterVčera1276
mod_vvisit_counterTento týždeň1561
mod_vvisit_counterTento mesiac15415
mod_vvisit_counterVšetky2658936
Napísal užívateľ Administrator   
Sobota, 16 Máj 2015 20:51

Prednáška  „Fantastická cesta“

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že sme sa 12.5.2015 vydali do sveta rozprávok alebo fantastických príbehov, ale nebolo to tak. Prišli k nám zástupcovia spoločnosti pre vedu a vzdelanie Pansophia a zobrali nás na virtuálnu cestu do histórie dávnych civilizácií, ktoré svojimi vynálezmi či kultúrou ovplyvňujú ešte aj dnešný svet.

Fantastická cesta Pansophia

Pripomenuli sme si rôzne teórie vzniku Zeme, miesto objavenia prvého predchodcu človeka, praveké maľby v jaskyniach Lascaux a Altamira. Preniesli sme sa svetom vynálezcov kolesa a klinového písma Sumerov či svetom staviteľov pyramíd Egypťanov. Prednášajúci nás pozval aj do krajiny, ktorá kládla dôraz na harmóniu tela a ducha – do starovekého Grécka i k Rimanom s ich amfiteátrami a gladiátorskými zápasmi. Nezabudli sme ani na indiánske civilizácie: Inkov s dokonalými stavbami z veľkých kvádrov, medzi ktoré, hoci boli postavené bez použitia malty, by sa nezmestila ani čepeľ noža, a Mayov, známych hlavne na svoju dobu presným kalendárom.
Potom cesta pokračovala v „dobe temna“ – v stredoveku – v období morových epidémií, vojen i nezmyselného mučenia a popráv. Novovek bol charakterizovaný ako doba násilia, ale na druhej strane aj veľkého pokroku. Spomínal sa Napoleon, svetové vojny aj technické vynálezy: využívanie pary, elektrickej energie, automobilov...

Fantastická cesta Pansophia

Prednášajúci nám však zdôraznil, že z našej súčasnej civilizácie nepretrvá okrem zlatej platničky z vesmírnej sondy asi nič. Internet, mobily ani nič podobné neprežije tisícročia, ako napríklad Divy sveta.
Prednáška bola veľmi zaujímavá. Boli do nej zapájaní aj žiaci, ktorí boli za správnu odpoveď na otázku odmenení hodnotnou cenou. Dostali sme možnosť nazrieť na históriu z iného pohľadu. Viete napríklad, ako za približne každé 3 minúty premiestnili na egyptskú pyramídu niekoľkotonový kváder? Jednoducho využili poznatky z fyziky – o trení. Tým, že pred kváder liali vodu, odpor bol menší. Alebo pri akej príležitosti sa prvýkrát konali gladiátorské zápasy? Ako rozptýlenie smútiacich pri pohrebe.
Škoda, že prednáška trvala iba jednu vyučovaciu hodinu. Boli by sme si radi vypočuli takýchto zaujímavostí ešte viac.  

žiaci 9.ročníka


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!