logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1454
mod_vvisit_counterVčera1994
mod_vvisit_counterTento týždeň7910
mod_vvisit_counterTento mesiac21764
mod_vvisit_counterVšetky2665285
Napísal užívateľ Administrator   
Štvrtok, 02 Júl 2015 20:58

Po stopách partizánov

V máji tohto roku sme si pripomenuli 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny. Hoci na jej začiatku sa vojaci Slovenského štátu  po boku Nemecka zúčastnili napadnutia Poľska i Sovietskeho zväzu, neskôr sa Slováci pridali na opačnú stranu a pomohli Nemecko poraziť. Nebolo to len priamo na vojnových frontoch. Aj v tyle nepriateľa sa našlo veľa takých, ktorí sa i za cenu straty života postavili Nemcom, či pomáhali prenasledovaným skupinám obyvateľstva, napr. Židom.
Práve kraj pod Javorinou, kde pôsobilo viacero partizánskych skupín, významne prispel k narúšaniu Nemcami naplánovaných akcií.

Aby sme si tieto udalosti pripomenuli, vybrali sme sa 24.6.2015 so žiakmi 8. a 9. ročníka na exkurziu po stopách partizánov.
Najskôr sme v Lubine navštívili múzeum v rodnom dome Samuela Štúra. Časť jeho expozície je venovaná aj lubinskému rodákovi, veliteľovi partizánskeho oddielu Hurban, Milošovi Uhrovi a  partizánskemu hnutiu v tomto kraji.

Po stopách partizánov  Po stopách partizánov 

Dozvedeli sme sa o partizánoch Martinovi Kavickom, rodákovi zo Žadovice, Jozefovi Brunovskom, Milanovi Marečkovi, Michalovi Belákovi, Iľjovi Danielovičovi Dibrovovi... Pani sprievodkyňa nám rozprávala aj o herečke Eve Kristínovej, ktorá sa počas vojny ukrývala na lubinských kopaniciach a robila partizánom spojku.
Z Lubiny sme sa vybrali k pamätníku na vrchu Roh, kde je pochovaných 45 partizánov. O niektorých z nich predniesli žiaci referáty, ktoré si predtým doma pripravili. Pri tumbe Krajného žiaci porozprávali o pánovi Michalovi Knapovi a jeho pomoci Židom i americkým letcom, o rodine Mozolákovej, ktorá tiež zachránila viacero Židov, alebo o radistovi  Adamovi Cvajnigovi, pochovanom na krajnianskom cintoríne.

Po stopách partizánov  Po stopách partizánov 

Pri pamätníku v Cetune sme si pripomenuli osudný boj z 27.2.1945, v ktorom padol Uher a 17 jeho spolubojovníkov.
Poslednou zastávkou našej exkurzie bola osada Nárcie pri Starej Turej, vypálená za pomoc partizánom. V okolí osady pôsobili počas SNP partizáni a dočasne aj štáb 2. čs. partizánskej brigády J. V. Stalina. V dňoch 3. - 4. marca 1945 fašisti vyhnali obyvateľov z osady a deväť partizánov nájdených v okolí upálili za živa v jednom z domov. Osada, ktorú fašisti podpálili, nebola po vojne obnovená.

Po stopách partizánov  Po stopách partizánov 

Hoci sme pôvodne plánovali navštíviť aj pamätník SNP v Prašníku-Pustej Vsi, museli sme túto časť exkurzie z časových dôvodov presunúť na inokedy. Určite sa tam však v budúcnosti vyberieme.

 žiaci 8. a 9.triedy


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!