logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes32
mod_vvisit_counterVčera1994
mod_vvisit_counterTento týždeň6488
mod_vvisit_counterTento mesiac20342
mod_vvisit_counterVšetky2663863
Napísal užívateľ Administrator   
Streda, 30 November 2016 14:55

Znova na farme Etelka

Znova na farme Etelka

V nadväznosti na návštevu pána Martina Bagara na našej škole sme navštívili farmu Etelku v prekrásnom prostredí kopaníc pri obci Prašník.Už cestou hore na farmu sme videli, že farma sa nachádza v kraji ako stvorenom pre farmu a hospodárstvo.

Znova na farme Etelka Znova na farme Etelka Znova na farme Etelka

Cestou nás vítali zvieratá, ktoré tvorili kolorit farmy- kravy a býci, koníky, kŕdeľ husí a malé aj veĺké prasiatka. Jerseyský dobytok, ktorý pán Bagar chová, poskytuje nielen mäso, ale vyrába z neho aj bioprodukty- mlieko, srvátku, jogurty a syry. Mangalice sú maďarské plemeno ošípaných, ktoré sú nenáročné na chov, dajú sa celoročne chovať vonku a majú výborné kvalitné mäso. Husi pána Bagara majú svoju komunitu, pričom každá má svoje meno.To, že svoje zvieratá pozná veľmi dobre, spestroval rôznymi príbehmi so životom s nimi na farme. Farmu kúpil ako polozbúraný dom v zarastenej oblasti, ktorý sa mu podvedome pozdával na to, aby si tu splnil svoj sen – vybudovanie rodinnej farmy. Okrem úpravy okolia, ktoré bolo treba prispôsobiť na bývanie, postavil si tu útulný domček, ktorý zapadá do prostredia kopaníc v okolí Prašníka. Všetky produkty, ktoré na farme vyrobí, aj predá.

Znova na farme Etelka Znova na farme Etelka Znova na farme Etelka

Okrem mliečnych výrobkov sú to aj klobásy a mäso. Farma slúži na rekreačno-poznávacie účely, navštevujú ju školy, individuálni turisti, konajú sa na nej rôzne akcie. Pán Bagar uvaril deťom čaj, rozložil oheň, na ktorom sme si opekali, pričom deti sa ho pýtali na všetko, čo ich zaujímalo. Kto chcel, mohol sa prejsť po okolí a užiť si posledné krásy jesennej prírody tohto kopaničiarskeho kraja. V budúcnosti chce pán Bagar farmu rozšíriť o plemeno frízskych koní a ďalšie plemená hydiny. Mali sme možnosť kúpiť si aj produkty z farmy-mlieko, syry, jogurty a klobásy. Aj keď bolo vidieť, že farma do budúcnosti potrebuje ešte veľa investícií, chuť, entuziazmus a pracovitosť pána Bagara má predpoklad z tejto malej usadlosti vybudovať atraktívne miesto v našom regióne v oblasti agro-turistiky.

Ing.Borovská Adriana


Aktualizované: Štvrtok, 01 December 2016 18:14
 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!