logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes2504
mod_vvisit_counterVčera1636
mod_vvisit_counterTento týždeň7085
mod_vvisit_counterTento mesiac30399
mod_vvisit_counterVšetky2673920
Napísal užívateľ Administrator   
Streda, 10 Máj 2017 11:22

Naše cesty za kultúrou

21.4.2017 cestovali žiaci 7. - 9. ročníka do Žiliny na divadelné predstavenie Anna Franková. Išlo o spracovanie knižnej podoby denníka, ktorý si Anna písala počas 2. svetovej vojny, keď sa  celá jej rodina a niekoľkí známi židovského pôvodu skrývali na povale jednej budovy v Amsterdame. Hoci divadelná hra  zachytáva veľmi náročnú tematiku, jej autori ju spracovali tak, aby dokázala zaujať dnešného mladého diváka. Vykreslili bežné problémy 13-ročného dievčaťa, jej konflikty s okolím, hlavne s mamou, ale aj prvé ľúbostné vzplanutie k 16-ročnému Petrovi, ktorý žil v úkryte spolu s ňou. Na pozadí všetkých týchto každodenných problémov sa spomínajú aj protižidovské opatrenia a utrpenie, ktoré Židia počas vojny zažili. I ľudí v tomto úkryte na sklonku vojny niekto udal a všetci boli deportovaní do koncentračných táborov. Prežil jedine Annin otec, ktorý sa postaral o to, aby denník jeho dcéry po vojne vyšiel v knižnej podobe.

Z divadelného predstavenie Anna Franková


Divadelná hra bola výnimočná tým, že v nej hrali iba dvaja herci. Lucia Korená stvárnila Annu a Ivan Martinka všetkých ostatných v úkryte. Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo, lebo okrem toho, že im autori pripomenuli všetky zverstvá vojny a problematiku holokaustu, scény z Anninho bežného života boli spracované veľmi vtipne.

Dňa 26.4.2017  navštívili žiaci 6. a 7. ročníka Mestskú knižnicu Ľ.V. Riznera v Novom Meste nad Váhom, kde si vypočuli prednášku o knižných novinkách pre ich vekovú kategóriu. Dozvedeli sa o najobľúbenejších žánroch v detskej literatúre, ako sú detektívky, dobrodružná literatúra, sci-fi, fantasy, dievčenské romány a denníky..., ako aj o najpopulárnejších autoroch súčasnej literatúry pre mládež. Dostali tiež možnosť poprezerať si hociktorú knihu v oddelení pre mládež, ktorá ich zaujala.

Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v Bzinciach pod Javorinou. Presne 26.4. sme si totiž pripomenuli 145. výročie narodenia tamojšej rodáčky, spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej.

Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou
 
Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou

Knižnicu v Novom Meste nad Váhom sme o týždeň, 4.5.2017, navštívili ešte raz so žiakmi 8. a 9. ročníka. Témou prednášky pre nich bola tvorba jubilujúcich regionálnych spisovateľov:
Ľudmily Podjavorinskej (145. výročie narodenia), ktorá v Novom Meste nad Váhom prežila posledné roky svojho života; Eleny Čepčekovej (95. výročie narodenia), tá pôsobila v Novom Meste nad Váhom ako riaditeľka Domu osvety; Anny Černochovej (70. výročie narodenia), ktorá pracovala v nemocničnej knižnici v Novom Meste nad Váhom a žila v Čachticiach, a Jozefa Miloslava Hurbana (200. výročie narodenia), rodáka z Beckova.

Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou Cesty za kultúrou

Žiaci sa pri prednáške vrátili do čias, keď z nich boli ešte malí školáci a recitovali Podjavorinskej veršíky Žabiatko, Čin-Čin, Išla sova na tanec... alebo keď čítali Čepčekovej knižky Zrkadielka a Meduška. Nadobudli tiež vedomosti o povestiach Anny Černochovej z nášho regiónu i o Hurbanových prozaických dielach.


Aktualizované: Streda, 10 Máj 2017 16:56
 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!