logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1143
mod_vvisit_counterVčera1270
mod_vvisit_counterTento týždeň5605
mod_vvisit_counterTento mesiac19459
mod_vvisit_counterVšetky2662980
Napísal užívateľ Administrator   
Nedeľa, 20 November 2016 21:15

Exkurzia  Brezová pod Bradlom – Myjava

Dňa 9.11.2016 sme s ôsmakmi a deviatakmi navštívili Prezentáciu stredných škôl v KD Samka Dudíka v Myjave. Zástupcovia gymnázií, odborných škôl a učilíšť z okresov Skalica, Senica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom... našich žiakov oboznámili s možnosťou štúdia na ich školách a predviedli im, čo všetko ich študenti dokážu.

Zúčastnili sme sa aj Dňa otvorených dverí na Gymnáziu a Strednej priemyselnej škole v Myjave. ôsmaci navštívili Múzeum SNR v Myjave.
Exkurziu sme však začali v Brezovej pod Bradlom, v Národnom dome Štefánikovom, kde sme si pozreli Pamätnú izbu Dušana Samuela Jurkoviča. Expozícia síce nie je veľká, je sústredená iba do jednej miestnosti, ale jej návšteva v nás zanechala aj vďaka zanietenému a erudovanému výkladu PhDr. Matúša Valihoru hlboké dojmy.

Exkurzia Brezová-Myjava Exkurzia Brezová-Myjava

O Dušanovi Jurkovičovi, rodákovi z Turej Lúky a výnimočnom architektovi, sme sa dozvedeli veľa nových faktov. Napríklad aj to, že námety pre svoju tvorbu hľadal i v okolitých dedinách Hrachovište, Krajné, Kostolné..., kde si kreslil ľudové obydlia, a prvky ľudovej architektúry neskôr využil vo svojich projektoch. Videli sme návrhy vojenských cintorínov, kúpeľných budov v Luhačoviciach, turistických ubytovní  -  pustevní -  v Rožnove.

Oboznámili sme sa aj s jeho dielami na Brezovej – vstupnou bránou na cintorín, Dejinným pamätníkom na cintoríne, pod ktorým ho neskôr pochovali, pamätníkom hurbanovských bojov i neuskutočneným návrhom prestavby areálu evanjelického kostola.
Najviac nás však zaujal  roztvárací model Bradla. Videli sme, kde presne je Štefánik s dvoma talianskymi letcami pochovaný a čo sa v priestore nad ich hrobkou nachádza.

Exkurzia Brezová-Myjava Exkurzia Brezová-Myjava

Zaujímavým doplnením prehliadky bolo aj premietanie krátkeho filmu zo Štefánikovho pohrebu.

Mgr. Viera Boorová


Aktualizované: Pondelok, 21 November 2016 13:53
 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!