logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes1151
mod_vvisit_counterVčera798
mod_vvisit_counterTento týždeň3610
mod_vvisit_counterTento mesiac27821
mod_vvisit_counterVšetky2639057
Napísal užívateľ Administrator   

Mikulášsky deň 2016

Na začiatku decembra tretíkrát zorganizovala naša škola pre verejnosť Mikulášsky deň. Celé podujatie zahŕňa v sebe tri aktivity – tvorivé dielne, turnaj vo futbale pre dospelých, varenie vianočnej kapustnice.
Začali sme o desiatej futbalovým turnajom dospelých na umelej tráve za školou.  Turnaj prebehol bez zranení v priateľskej športovej atmosfére. Víťazmi sa stali mladí futbalisti z Myjavy. Súčasne s turnajom prebiehala aj súťaž vo varení vianočnej kapustnice. Jej vôňa sa šírila v areáli za školou a na multifunkčnom ihrisku. Poriadne dráždila čuchové aj chuťové poháriky futbalistov. Všetky tri družstvá navarili chutnú voňavú pochúťku, ktorá sa za chvíľu pojedla. Víťaz však mohol byť len jeden, a tak nezávislá porota z divákov a kapitánov mužstiev vyhodnotila ako najlepšiu- kapustnicu futbalistov TJ Krajné. 

Mikulášsky deň 2016 v ZŠsMŠ Krajné

Fotogaléria z celého Mikulášskeho dňa

Od druhej popoludní prebiehali v budove školy tvorivé dielne. Bolo pripravených niekoľko zaujímavých aktivít.
Vo vestibule pri stromčeku vítal všetkých Mikuláš s pomocníkmi – Snehulienkou a čertom. Nikto sa však nebál, pretože všetky deti poslúchali, a tak mohli napísať Ježiškovi pozdravy a želania. Tieto potom odovzdali Mikulášovi, ktorý prisľúbil doručiť ich Ježiškovi.
Zdobenie medovníkov zaujalo všetky vekové kategórie. Najlepšími poradcami pre škôlkarov a malých školákov sa stali prekvapujúco oteckovia, ktorí otvorene priznali, že medovníky nikdy nezdobili. Oči zažiarili každému, kto medovníček ozdobil, ale ešte viac, keď ho ochutnal. Raz darmo – vlastné dielo chutí najlepšie!

Mikulášsky deň 2016 v ZŠsMŠ Krajné

 Starší žiaci sa okrem zdobenia medovníkov mohli zapojiť aj do výroby vianočnej papierovej gule, ktorej zloženie bolo ozajstným hlavolamom. Zvládli to len najtrpezlivejšie dievčatá a najšikovnejšie mamičky. Novinkou bola súťaž o najkrajší mikulášsky účes, ktorá prilákala (žiaľ) len dievčatá. Modelom v súťaži bola najmladšia pani učiteľka s najdlhšími vlasmi. Kto by ju nechcel učesať?
Medovníčky sa pojedli, vianočné gule visia na stromčeku, účesy sú zachytené na digitálnej fotografii. Spomienky na tento deň sú uložené v pamäti tých, čo prišli.

V jednej z tried na 2. poschodí si mohli deti vyrobiť obrázky či rámiky na fotografie zo semien, korenín a strukovín. Myslíme si, že pripravená aktivita zaujala, niektorí rodičia sa vyjadrili, že určite budú s deťmi niečo podobné vyrábať aj doma. Menšie deti si za pomoci rodičov alebo pani učiteliek vyzdobovali najčastejšie zvončeky, rybičky a vianočné stromčeky, väčšie viac zaujali rámiky. Svoju tvorivosť si vyskúšali aj niekoľkí rodičia. Výsledkom ich práce boli pekné dielka, ktorými si môžu vyzdobiť svoje príbytky, alebo nimi obdarovať svojich najbližších.
Obľúbeným miestom vianočných tvorivých dielní je trieda plná pedigu. Z neho si šikovné detské rúčky vyrábali košíky, zvončeky a ryby . Zahanbiť sa ale nedali ani dospelí. Najmä oteckovia a starí rodičia prekvapili veľkou trpezlivosťou a zručnosťou. Vo sviatočne vyzdobených domoch teda pribudnú pekné výrobky, ktoré potešia každého.

Mikulášsky deň 2016 v ZŠsMŠ Krajné

Kto sa pri práci unavil, mohol sa občerstviť a nabrať energiu v triede vedľa košikárov, kde si rozložili úle a ukážky nástrojov – včelári. Okrem zaujímavých informácií sme mohli okoštovať niekoľko druhov medu. Verím, že sa včelárom Mikulášsky deň páčil, zachovajú nám priazeň a o rok opäť prídu obohatiť program tohto vianočného podujatia.
Pre neposedné a nevybúrené deti sme pripravili aj športovú atrakciu. V jednej z tried sme postavili trampolínu, na ktorej sa pod dozorom mohli dosýta vyblázniť.

Mikulášsky deň 2016 v ZŠsMŠ Krajné

Ak si myslíte, že sa počas tvorivých dielní  zabavili iba deti, tak sa veľmi mýlite. Putovaním po škole  mohli deti i dospelí vyskúšať svoje tvorivé zručnosti a vyrobiť si rôzne vianočné dekorácie. Tak tomu bolo aj v keramickej dielni. Bez vekového rozdielu si naši návštevníci maľovali čižmičky a anjelikov z hliny, vyrábali si zvonkohry z hlinených ozdôb a sušených prírodnín. Tie im spestria interiér ich domovov cez vianočné sviatky. Aktivity v dielni boli obohatené výrobou výrobkov na hrnčiarskom kruhu. To bola radosť, keď sa novým „hrnčiarom“ pri prvých pokusoch na kruhu pod odborným vedením podarila vyrobiť miska, zvonček či pohár.
Keramikári, o rok na Mikulášsky deň sa vidíme opäť v dielni s novými nápadmi. Dovidenia o rok...


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!