logo.png
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes828
mod_vvisit_counterVčera1276
mod_vvisit_counterTento týždeň2104
mod_vvisit_counterTento mesiac15958
mod_vvisit_counterVšetky2659479
Napísal užívateľ Administrator   
Pondelok, 02 Apríl 2018 19:17

VEĽKÁ NOC V GAZDOVSKOM DVORE

Naši štvrtáci a druháci navštívili 22. marca 2018 Gazdovský dvor v Turej Lúke. Dozvedeli sa o zvykoch , ktoré predchádzali jari. Pálenie Moreny patrilo k starým tradíciam. Naučili sme sa pieseň a potom sme sa s Morenou rozlúčili.

Morena, Morena, des klúče podela. V Senici na rínku, tam visí na klínku. Kiselica, kiselá, štiri roki visela, na ten páti otpadla, šeckích chlapcvof obíjala. (pieseň je v nárečí)

  Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka

Dozvedeli sme sa, čo je to letečko. Pučiaca, či olistená vetvička bola symbolom prebúdzajúceho sa života, predstavovala blížiacu sa jar. S letečkom chodili dospievajúce dievčatá. Vinšovali zdar v hospodárstve, zdravie v rodine, rozdávali zelené vetvičky. Odmenené boli vajíčkami, prípadne peniazmi. Spievala sa pieseň, ktorú sme sa aj my naučili.

Letečko, letečko, de si tolko bolo, na studence na vodence, ruki nohi milo. Butte vi babički veselé, už vám to letečko neseme. Dajte nám vajíčko, lebo dve, šak vám to máličko ubudne. Dajte nám grajcárek, lebo dva, šak vám to pánbožko požehná. (text je v nárečí)

  Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka

Jar prináša so sebou najkrajší sviatok, Veľkú noc. V našom kraji sa okrem pletenia korbáčov, farbili a maľovali vajíčka. Na farbenie gazdinky používali cibuľové šupy, cviklu, špenát a iné.

  Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka
Veľká noc na Gazdovskom dvore Turá Lúka

Po odchode z Gazdovského dvora v Turej Lúke sme navštívili výstavu s názvom Veľkonočné inšpirácie v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave.

  Veľkonočné inšpirácie v KD Veľkonočné inšpirácie v KD
  Veľkonočné inšpirácie v KD Veľkonočné inšpirácie v KD
Veľkonočné inšpirácie v KD

Výstavou sme ukončili pekný deň. Do školy sme si priniesli veľa tvorivých nápadov, ale aj nové poznatky, ktoré využijeme v mnohých vyučovacích predmetoch.


 


Škola je zapojená od roku 2001 do projektu Infovek
Stránky obce
Internetové stránky obce Krajné
Copyright © 2024 Portál Základnej školy s materskou školou Krajné. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je slobodný software šírený pod GNU/GPL licenciou.
Vytvorené pomocou Next Level Design a redakčného systému Joomla!